Fysisch-chemisch

Ontzuring

Ontzuren van water is het verhogen van de zuurgraad door het verwijderen of chemisch binden van ‘agressief kooldioxide’. Die verhoging kan noodzakelijk zijn om de wisselwerking tussen drinkwater en leidingmaterialen te beperken. Op het gebied van de ontzuring van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater zijn er de volgende praktijkcodes:

  • PCD 14-1 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 1: Algemeen’;
  • PCD 14-2 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 2: Verwijdering van kooldioxide door middel van beluchting’;
  • PCD 14-3 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 3: Verwijdering van kooldioxide door middel van filtratie over calciumcarbonaat houdende materialen niet zijnde dolomiet’;
  • PCD 14-4 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 4: Verwijdering van kooldioxide door middel van het doseren van een sterke base’.

 

Historie (chronologisch)

De bovengenoemde praktijkcodes betreffen de eerste editie.

 

Normen bij deze opbrengst

  • NEN-EN 896:2012
  • NEN-EN 1017:2014+A1:2017
  • NEN-EN 1018:2013+A1:2015
  • NEN-EN 12485:2017
  • NEN-EN 12518:2014

 

  • Uitgever
    M.A. Meerkerk en W.G. Siegers
  • Datum
    2020

Downloads

Onderliggende Kiwa/KWR-documenten