Fysisch-chemisch

Ontzuring

Ontzuren van water is het verhogen van de zuurgraad door het verwijderen of chemisch binden van ‘agressief kooldioxide’. Die verhoging kan noodzakelijk zijn om de wisselwerking tussen drinkwater en leidingmaterialen te beperken. Op het gebied van de ontzuring van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater zijn er de volgende praktijkcodes:

  • PCD 14-1:2020 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 1: Algemeen’;
  • PCD 14-2:2020 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 2: Verwijdering kooldioxide door middel van beluchting’;
  • PCD 14-3:2020 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 3: Verwijdering van kooldioxide door middel van filtratie over calciumcarbonaat houdende materialen niet zijnde dolomiet’;
  • PCD 14-4:2020 ‘Ontzuren van water ten behoeve van de bereiding van drinkwater; Deel 4: Verwijdering van kooldioxide door middel van het doseren van een sterke base’.

Bij ontzuring speelt beluchting een belangrijke rol. Extra informatie over filtratie van lucht ten behoeve van de drinkwatervoorziening is beschikbaar in PCD 16.

Historie (chronologisch)

De bovengenoemde praktijkcodes betreffen de eerste editie.

 

Normen bij deze opbrengst

  • NEN-EN 896:2012
  • NEN-EN 1017:2014+A1:2017
  • NEN-EN 1018:2013+A1:2015
  • NEN-EN 12485:2017
  • NEN-EN 12518:2014

Een overzicht van alle normen is hier terug te vinden.

 

  • Uitgever
    M.A. Meerkerk en W.G. Siegers
  • Datum
    2020

Downloads

Onderliggende KIWA/KWR documenten